0

Shopping cart

0 items - 0,00 RON

Vreau cartea!

Roberto Arlt (1900-1942) a fost un prozator, dramaturg, ziarist şi inventator argentinian. S-a născut la Buenos Aires, într-o familie de imigranţi săraci, stabiliţi de puţină vreme în Argentina. După ce a frecventat vreme de câţiva ani sistemul public de învăţământ, a renunţat la şcoală şi a devenit autodidact. La şaisprezece ani a plecat de acasă şi a început să se întreţină din diverse ocupaţii: zugrav, ajutor de librar, ucenic de tinichigiu, muncitor într-o fabrică de cărămidă şi, într-un final, ziarist pentru cotidienele Crítica şi El Mundo.

Este autorul a patru romane – El juguete rabioso (1926), Los siete locos (1929; Cei şapte nebuni, Editura ALLFA, 2014), Los lanzallamas (1931) şi El amor brujo (1932) –, a două volume de povestiri şi al mai multor piese de teatru. În timpul vieţii a fost cunoscut mai ales pentru volumele de articole Aguafuertes porteñas şi Aguafuertes españolas, publicate în 1933, respectiv 1936.

Asemenea personajului Erdosain din Cei şapte nebuni, Roberto Arlt a avut un mic laborator chimic, în care a încercat să inventeze noi obiecte de uz casnic din materiale neconvenţionale. Ca romancier, a avut o influenţă semnificativă asupra literaturii sud-americane a secolului XX şi este considerat părintele romanului argentinian modern.


„Sunt mulţumit că am avut o voinţă suficient de puternică cât să muncesc, în condiţii destul de nefavorabile, pentru a reuşi să duc la capăt o operă ce reclama izolare şi concentrare. Am scris mereu în redacţii zgomotoase, hăituit de obligaţia articolelor de zi cu zi. Atunci când ai ceva de spus, scrii oriunde. Pe un sul de hârtie sau într-o încăpere infernală. Lângă tine se află mereu Dumnezeu sau Diavolul, şi-ţi dictează cuvinte inefabile.“

Roberto Arlt
 

Cărți de: Roberto Arlt

Nu exista produse conform criteriilor selectate.