0

Shopping cart

0 items - 0,00 RON

Vreau cartea!

Maj Sjöwall și Per Wahlöö au fost un cuplu celebru de scriitori suedezi, supranumiți „regele și regina romanului polițist”.

Maj și Per s-au cunoscut în 1962 într-un pub pe care îl frecventau împreună cu colegii jurnaliști și au continuat apoi să se întâlnească în cu totul alte locuri, departe de ochii cunoscuților. Maj era o femeie divorțată cu o fetiță de șase ani, iar Per locuia atunci cu soția și copilul lui. În aceste împrejurări au început să-și trăiască povestea de dragoste pe hârtie. Per dădea curs proiectului său editorial de la acea dată și scria în fiecare seară într-o cameră de hotel de lângă pubul în care mergea cu Maj. Zi de zi ducea la bar un plic cu textele sale de peste noapte și o scrisoare pentru iubita lui. La un moment dat, a început să lase spații libere în pagină, încurajând-o pe ea să le umple cu ideile proprii și a provocat-o chiar să creeze un personaj feminin cu totul nou.


După un an în care relația lor s-a bazat pe schimbul de scrisori, Per s-a despărțit de soția lui, pregătit să formeze cuplul ideal cu Maj. Planurile de a scrie împreună o serie de 10 romane polițiste au apărut imediat, iar după nouă luni s-a născut și primul lor copil. Amândoi erau cititori pasionați de literatură polițistă; mai mult decât atât, au gândit acest proiect comun ca pe un mijloc prin care își puteau exprima eficient și plastic opiniile politice de stânga pe care le împărtășeau, repulsia față de societatea suedeză cu principii capitaliste, în care bogații deveneau mai bogați, iar cei săraci sărăceau în continuare.


În 10 ani, Maj Sjöwall și Per Wahlöö au reușit să scrie cele 10 romane prevăzute în planul inițial, care ulterior s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare în toată lumea. Fiecare roman are 30 de capitole. Într-o seară scriau amândoi câte un capitol, iar în noaptea următoare făceau schimb și editau ce a scris celălalt, în deplină armonie creativă. Primul lor roman, intitulat Roseanna (Editura ALLFA, 2013), a apărut în 1965. A fost urmat de Dispărut fără urmă (1966; Editura ALLFA, 2014), romanul care i-a rezervat tot lui Martin Beck sarcina de a dezlega misteriosul caz și a împământenit temele predilecte ale întregii serii semnate Sjöwall și Wahlöö: pedofilia, criminalii în serie, industria sexului, traficul de droguri, sinuciderea. Seria a fost completată de The Man on the Balcony (1967), The Laughing Policeman (1968; Editura ALLFA, 2016), The Fire Engine That Disappeared (1969), Murder at the Savoy (1970), The Abominable Man (1971), The Locked Room (1972), Cop Killer (1973). Ultimul lor roman, The Terrorists, a apărut în 1975, la scurt timp după moartea lui Per. Avea 49 de ani și se luptase cu o boală cumplită.

„Am vrut să găsim un stil care să nu fie nici al lui Per, nici al meu, ci adecvat cărților pe care voiam să le scriem. Voiam să le poată citi oricine, nu numai cei foarte cultivați. Și mulți mi-au spus că și-au descoperit pasiunea pentru lectură citind aventurile lui Martin Beck.” - Maj Sjöwall
 

Cărți de: Maj Sjöwall

Nu exista produse conform criteriilor selectate.