0

Shopping cart

0 items - 0,00 RON

Vreau cartea!

Ingvar Ambjørnsen este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori norvegieni contemporani.

S-a născut în 1956, la Tønsberg, în Norvegia. A abandonat liceul după numai o lună, pentru a se consacra scrisului. A debutat în 1981 cu romanul semiautobiografic 23-salen și a publicat de atunci romane, proză scurtă, articole și cărți pentru copii. Succesul internaţional a venit odată cu publicarea romanului Vedere spre Paradis (Utsikt til paradiset, 1993; Editura ALLFA, 2013), primul din seria de volume care îl au ca protagonist pe anxiosul Elling. A urmat Dansul raței (Fugledansen, 1995; Editura ALLFA 2016). Al treilea volum al seriei, Fraţi de cruce (Brødre i blodet, 1996; Editura ALLFA, 2013), a fost ecranizat, iar pelicula a fost nominalizată în 2001 la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. 

Toate cărțile lui Ambjørnsen sunt caracterizate de o reprezentare realistă și puternică a părții întunecate a vieții. Scriitorul își tratează cu căldură și empatie personajele, indiferent dacă este vorba despre dependenți de droguri, alcoolici, nevrotici sau prostituate. Opera lui Ingvar Ambjørnsen a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Cappelen, Premiul Asociației Librarilor din Norvegia (pentru Fraţi de cruce), Premiul Brage (pentru Dansul raței), Premiul cultural al oraşului Oslo.

„Dacă am învățat ceva în cei mai bine de 30 de ani de când sunt romancier, e că ceea ce numim «normal» nu există, de fapt. «Omul obișnuit» nu există. Cu toții ne ascundem, într-o măsură mai mare sau mai mică, în spatele unei măști. Astfel că, la afirmația că scriitorii ar fi mereu atrași de cei care nu se încadrează în limitele normalului – cu care, de altfel, nu pot să nu fiu de acord – mă simt obligat să adaug: dar oare cine poate pretinde că el reprezintă standardul pentru normalitate?” - Ingvar Ambjørnsen

www.ingvar-ambjoernsen.de

Cărți de: Ingvar Ambjørnsen

Nu exista produse conform criteriilor selectate.