0

Shopping cart

0 items - 0,00 RON

Vreau cartea!

Dezső Kosztolányi este una dintre figurile centrale ale literaturii maghiare din secolul 20 și totodată „un scriitor de ficțiune de talie mondială” (The Guardian).  


Dezső Kosztolányi (1885–1936) s-a născut la Subotica, un mic oraș de provincie din Imperiul Austro-Ungar, care i-a servit apoi drept model pentru orasul fictiv în care a localizat ulterior acțiunea multora dintre romanele sale, printre care și „Ciocarlia”. Tatăl lui era directorul liceului local, de unde Dezső a fost exmatriculat din cauza comportamentului său rebel. A studiat timp de trei ani maghiara și germana la Universitatea din Budapesta, iar în 1906 a optat pentru jurnalism. În 1908 s-a numărat printre primii colaboratori ai legendarei reviste literare Nyugat. A cunoscut faima literară odată cu publicarea, în 1910, a celui de-al doilea volum de poezii, „A szegény kisgyermek panaszai” („The Complaints of a Poor Little Child”). „Un singur lucru m-a interesat cu adevărat dintotdeauna: moartea. Nimic altceva. Am devenit o ființă umană când, la vârsta de zece ani, l-am văzut pe bunicul meu, pe care îl adoram, mort. De atunci a început transformarea mea în poet, în artist, în gânditor, atunci mi-am dat seama că trebuie să fac ceva. Așa am început să scriu poezie“, notează Dezső Kosztolányi.

 

În anii ’20 a început să scrie proză, publicând printre altele romanele „Ciocârlia” (1924) și „Anna Edès” (1926), acesta din urmă fiind considerat o capodoperă a romanului psihanalitic maghiar. Pe lângă poezii și romane, Dezső Kosztolányi a scris și critică literară, a fost primul președinte al Clubului maghiar PEN și a tradus din Shakespeare, Lewis Carroll, Oscar Wilde, Verlaine, Baudelaire, Goethe și Rilke. A publicat de asemenea o antologie de poezie chineză și japoneză. A fost căsătorit cu actrița Ilona Harmos.

 

Cărți de: Dezső Kosztolányi

Nu exista produse conform criteriilor selectate.